Η ομάδα μας

  Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης ιδρύθηκε το 2007 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής της Βάρης, ενεργών πολιτών αλλά και εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος. Το 2008 εντάχθηκε στο Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 48/2008, ενώ το 2021 αναβαθμίστηκε σε σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία ¨ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΒΑΡΗΣ¨ με αριθμό Διαταγής Αναγνώρισης 36/28–07–2021 και αύξοντα αριθμό καταχώρησης 33332 στα βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών με ημερομηνία 07–09–2021.

  Η ομάδα αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης, καθώς και μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού. Επιπροσθέτως,  είναι ενταγμένη στον Αντιπυρικό Επιχειρισιακό Σχεδιασμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αποτελεί συμπληρωματική δύναμη στην εκτέλεση του δύσκολου έργου τους.

  Από την ίδρυση της έως σήμερα, τα μέλη της λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση μέσω οργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ασκήσεων, τόσο όσον αφορά στα εν γένει καθήκοντα πυρόσβεσης  αλλά και γενικότερα στα θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πρώτες βοήθειες, οργάνωση καταυλισμών για θύματα καταστροφών κ.λπ.). 

  Επιπλέον, η ομάδα στα πλαίσια των στόχων κοινωνικής ευαισθητοποίησης έχει κληθεί να εκπονήσει παρουσιάσεις σε σχολεία, οι οποίες αφορούν την σημαντικότητα του εθελοντισμού στην πολιτεία, τα μέσα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τους τρόπους πρόληψης πυρκαγιάς στο σπίτι και στο δάσος.

  Η Εθελοντική Ομάδα αποτελεί ένωση εθελοντών που σκοπό έχουν να συνδράμουν στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, στην ενεργή παρέμβαση αποτροπής και καταστολής καταστροφών από δασικές πυρκαγιές, στην αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών, στον καθαρισμό αλλά και στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, κατ’ ουσία  στην προστασία του περιβάλλοντος. 

  Η καθιέρωση και προαγωγή του θεσμού του εθελοντή δασοπυροσβέστη, η ενίσχυση της υπάρχουσας πυροπροστασίας με την εθελοντική συμμετοχή των πολιτών και η αντιμετώπιση των αναγκών πυροπροστασίας στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, πάντα υπό προϋποθέσεις, όπως αυτές καθορίζονται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε οποιαδήποτε περιοχή του νομού Αττικής παραστεί ανάγκη, συνιστούν τον σκοπό δράσης της ομάδας και αποτυπώνουν τις αξίες με τις οποίες πορεύεται  καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. 

  Κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2007 – 2022 η Εθελοντική Ομάδα, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, επενέβη έγκαιρα σε όλα τα περιστατικά που ζητήθηκε η συνδρομή της, τόσο στην περιοχή ευθύνης της όσο και σε άλλες περιοχές, αποτρέποντας ενδεχόμενες καταστροφές. Παράλληλα συμμετέχει σε δενδροφυτεύσεις του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, του Σ.Π.Α.Υ, όμορων δήμων και άλλων φορέων.

 

Η Εθελοντική Ομάδα για την καταπολέμηση των συμβάντων χρησιμοποιεί τα παρακάτω πλήρως εξοπλισμένα οχήματα:

  1. TOYOTA HILUX 4×4, χωρητικότητας 870 lit.
  2. VOLVO F-12 6×6 , χωρητικότητας 8t.
  3. IVECO BREMACH 4×4, χωρητικότητας 1,5t. 
  • Διαθέτει άρτιο εξοπλισμό σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας, επινώτιους ψεκαστήρες κλπ.

Τα μέσα που διαθέτει η Εθελοντική Ομάδα έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής , ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, συλλόγους αλλά και από τα μέλη της.

Ο απώτερος σκοπός της ομάδας είναι η συμμετοχή, η δραστηριοποίηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αμοιβαιότητα είναι οι αξίες που βρίσκονται στη βάση της ενεργούς συμμετοχής. Περισσότερο σήμερα, ίσως, παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για εθελοντισμό. 

Γίνε εθελοντής, Μη μένεις θεατής.

Δείτε το Οργανόγραμμα μας εδώ ή στην σελίδα Μέλη!