Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την απόκτηση της σχετικής παιδείας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καταστροφών μέσω ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας.
 
Σεισμοί, πλημμύρες ποταμών, κατολισθήσεις, εκρήξεις ηφαιστείων, ξηρασίες, ανεμοστρόβιλοι, ισχυρές βροχοπτώσεις και τσουνάμι πλήττουν τον πλανήτη από άκρη σε άκρη, αφήνοντας συχνά πίσω τους πολλά θύματα.. Οι φυσικοί κίνδυνοι είναι κίνδυνοι, που αποδίδονται σε φυσικά φαινόμενα, τα οποία όταν εμφανίζονται αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους, τις υποδομές, την οικονομία και το περιβάλλον και μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή.
 
 
Οφείλουμε να επιτύχουμε τη μείωση των φυσικών καταστροφών για να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές και ανθεκτικό κόσμο.
 
Η μείωση επικινδυνότητας των καταστροφών μπορεί να εξασφαλιστεί με:
•Την ανάπτυξη σχεδίων για ασφαλή κτίρια
•Την κατασκευή ασφαλών κτιρίων
•Την ενίσχυση και τη συντήρηση των κτιρίων
•Την προσαρμογή στις ανάγκες ανθρώπων με κινητικά προβλήματα 
•Την εξασφάλιση του δικαιώματος επιμόρφωσης σχετικά με τη μείωση επικινδυνότητας αλλά κυρίως τη διασφαλιση του όταν συμβαίνουν καταστροφές.
 
Η συνεχής προσπάθεια της κοινότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών και τα παιδιά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό:
 
•Κάνοντας την κοινότητα να συμμετέχει ενεργά στις σχολικές δραστηριότητες
•Επιμορφώνοντας την οικογένεια και την κοινότητα σχετικά με υπάρχουσες απειλές και ενθαρρύνοντάς τους να λάβουν προληπτικά μέτρα 
•Αναπτύσσοντας μια «κουλτούρα πρόληψης» μέσα από δράσεις αλλά και από αλλαγή νοοτροπίας. 
Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αναπτυχθεί μια ευρύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν οι πράξεις των ανθρώπων στον πλανήτη όπως και των φυσικών φαινομένων και εν τέλει, θα μάθουμε πώς να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση.