Δελτίο Τύπου απο Εθελοντικές Οργανώσεις Δασοπροστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Οι σκιές παρανομίας που βαρύνουν ορισμένους δεν θα πρέπει να ρίξουν στο σκοτάδι της απαξίωσης τον εθελοντισμό στην Πολιτική Προστασία.

Σχετικά με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και τα δημοσιεύματα της 19ης Φεβρουαρίου 2014 που αναφέρονται στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του προέδρου και άλλων μελών του Δ.Σ. του “Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών” (ΕΣΕΠΑ) για κακουργηματική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητική δωροδοκία, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

colle

Πηγή: Fire.gr

(1) Ο χώρος των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας αποτελούσε επί πολλά χρόνια, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και ελέγχου, πεδίο δραστηριοποίησης για άτομα με κάθε είδους κίνητρα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που εκμεταλλεύονταν προς ίδιο όφελος την ειλικρινή διάθεση προσφοράς εθελοντών και χορηγών, αλλά και τους θετικούς συνειρμούς που δημιουργεί η έννοια “εθελοντής”.

(2) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δραστηριότητα (ελάχιστων ευτυχώς) οργανώσεων έφτανε στο σημείο να παραβαίνουν βασικούς νόμους του Ελληνικού κράτους ή να ενεργούν χωρίς να εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του καθ’ ύλην αρμόδιου Πυροσβεστικού Σώματος.

(3) Σεβόμενοι το τεκμήριο αθωότητας, δεν θα κρίνουμε κατά πόσον τα ανωτέρω φαινόμενα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό είναι αποκλειστικά ζήτημα της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι πρακτικές της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν ανέκαθεν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι υπογράφουσες να αποφεύγουν κάθε επαφή μαζί της και να συνεχίζουν την δράση τους ως ανεξάρτητες οργανώσεις.

(4) Οι κατηγορίες που εκκρεμούν κατά του ΕΣΕΠΑ και των διοικούντων αυτού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν ολόκληρο τον χώρο των εθελοντικών οργανώσεων της πολιτικής προστασίας. Εκπροσωπούμε εκατοντάδες ανθρώπους που θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Λειτουργούμε με λιτότητα και διαφάνεια, και συχνά με προσωπικά μας έξοδα.

Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα σε διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Όλοι μαζί έχουμε συμμετάσχει σε εκατοντάδες περιστατικά, διακινδυνεύοντας για να σώσουμε ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε υπερήφανοι για τις οργανώσεις μας και για τους εθελοντές μας. Η συμπεριφορά των λίγων δεν μπορεί και δεν πρέπει να επισκιάσει την μακροχρόνια και συνεπή προσφορά, της μεγάλης πλειοψηφίας των εθελοντικών οργανώσεων και των μελών τους.

 

Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ

Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου Αττικής

Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης

Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης

Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης

Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών-Διασωστών Εκάλης

Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

 

Επικοινωνία για δημοσιογράφους:

  • Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ (επικοινωνία, Σπύρος Κρεμεζής, 6944843792)
  • Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου Αττικής (επικοινωνία, Γιώργος Χριστιανίδης, 6974632343)
  • Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης (επικοινωνία, Απόλλων Κούνης, 6978878889)
  • Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα (επικοινωνία, Σταύρος Σαλαγιάννης, 6956209721)
  • Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης (επικοινωνία, Ανδρέας Σαμαράς, 210-9655668, 6976353820)
  • Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (επικοινωνία Γιώργος Μπουρμόγλου)
  • Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών-Διασωστών Εκάλης (επικοινωνία, Φοίβος Μπαρτσιώκας, 6945870687)
  • Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (επικοινωνία, Νίκος Χαζάπης, 6974500321)

Leave a Comment