ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2012

Με την αντιπυρική περίοδο του 2012 να πλησιάζει στη λήξη της, μια περίοδο αφόρητη από πλευράς πολιτικοοικονομικών συγκυριών, με πρώτο θύμα το δάσος, τη ζωή και την ανάσα των παιδιών μας. Μια περίοδο οπού υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμόςπυρκαγιών, συγκριτικά με την περσυνή περίοδο, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν με πολύ μικρές απώλειες, χάρις στην αυταπάρνηση των Εθελοντών μας.

Σε αυτή την αντιπυρική σαν να μην έφταναν αυτά, ανέκυψαν και άλλα προβλήματα που μάλιστα είχαν αντανάκλαση στην επιχειρησιακή επάρκεια των ομάδων και στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού μας. Με κυριότερο την έλλειψη συνεργασίας έως και αδιαφορία του ΣΠΑΥ, κάτι που δεν είχαμε συναντήσει τις περασμένες χρονιές σε τέτοιο βαθμό.

Το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού έχοντας έγκαιρα εντοπίσει τα προβλήματα ήδη από 18 Ιαν 2012, είχε υποβάλει αίτημα συνάντησης των επικεφαλής των ομάδων με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα των ομάδων μελών του, στο οποίο ο ΣΠΑΥ δεν ανταποκρίθηκε αναιτιολόγητα.

Στις 09-07-12 (Αρ. Πρωτ. ΣΠΑΥ 42) το δίκτυο επανάφερε εγγράφως το ίδιο αίτημα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση από τον ΣΠΑΥ.

Καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου το δίκτυο εις μάτην προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ προκειμένου να θέσει τουλάχιστον υπόψη του, τα προβλήματα.

Αποκορύφωμα της όλης αυτής προσπάθειας υπήρξε η παντελής άρνηση του Προέδρου και της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ να δεχθεί και να ακούσει, τριμελή αντιπροσωπεία των εθελοντών του Δικτύου Ε.Ο.Υμηττού κατά την τελευταία συνεδρίαση τους στις 10 Οκτ 2012

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και αφού δεν είναι δυνατή η επικοινωνία όπως στοιχειωδώς θα άρμοζε μεταξύ μελών-συνεργατών, το δίκτυο δημοσιοποιεί το πρόβλημα και επισυνάπτει ενδεικτικά κάποιες από τις επικίνδυνες εκκρεμότητες για τις οποίες ο ΣΠΑΥ κωφεύει.

Παράλληλα σας επισημαίνουμε ότι η καταγγελλόμενη απουσία της εκτελεστικής επιτροπής και του προεδρείου του ΣΠΑΥ από ζητήματα που αφορούν την προστασία του Υμηττού δημιουργούν ερωτηματικά στο κατά πόσο ο εν λόγο σύνδεσμος λειτουργεί ακόμη σύμφωνα με τους σκοπούς του (σ.σ. ο πλήρης τίτλος του είναι Σύνδεσμος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και Ανάπτυξης ΥΜΗΤΤΟΥ ).

Τέλος καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους την ακατανόητη αδιαφορία του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής και των δήμων μελών της Ε.Ε. του συνδέσμου, που έχουν εναποθέσει την προστασία του Υμηττού αποκλειστικά στην αυταπάρνηση των εθελοντών δημιουργώντας έτσι κινδύνους ακόμα και για απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

 

Το Δίκτυο Εθελοντικών

Ομάδων Υμηττού ΣΠΑΥ

 

Ενδεικτική παράθεση προβλημάτων

  • Συντήρηση οχημάτων:

Η τελευταία συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων του ΣΠΑΥ, έγινε προ της αντιπυρικής του 2010 με αποτέλεσμα κινδύνους για εθελοντές που επιχειρούν με ασυντήρητα οχήματα.

  • Επισκευή σοβαρών βλαβών πυροσβεστικών οχημάτων:

Πολλά από τα πυροσβεστικά οχήματα του ΣΠΑΥ εδώ και μήνες βρίσκονται ακινητοποιημένα από βλάβες (σ.σ. πυροσβεστικά Bremach Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής ,Mazda Βύρωνα κλπ) με αποτέλεσμα την μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας του δικτύου.

  • Συντήρηση υφιστάμενου Δασικού οδικού δικτύου:

Δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες συντηρήσεις, επισκευές και παρεμβάσεις του οδικού δασικού δικτυού του Υμηττού καθώς και του λόφου Αλεποβούνι, (Αράπη – σκοπευτήριο) παρά τις αναφορές των εθελοντών και του Π.Σ. με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι άβατοι για τα ογκώδη οχήματα της Π.Υ. ενώ ακόμα και τα ελαφρά 4Χ4 πυροσβεστικά των Ε.Ο. κινδυνεύουν διαρκώς με ακινητοποίηση ή και ανατροπή τους σε ώρα συμβάντος, όπως ήδη έχει συμβεί στο παρελθόν.

  • Τηλεπικοινωνίες:

Το δίκτυο ασύρματων τηλεπικοινωνιών του ΣΠΑΥ υπολειτουργεί γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ενώ το κέντρο επιχειρήσεων του ΣΠΑΥ φέτος δεν λειτούργησε καθόλου.

  • Παρατηρητήρια:

Δεν έγινε καμία συντήρηση και αποκατάσταση των παρατηρητηρίων από φθορές και καταστροφές που έχουν προκληθεί από βανδάλους.

  • Έμμισθοι προφύλακες:

Ο ΣΠΑΥ φέτος δεν προσέλαβε εμμίσθους εποχιακούς πυροφύλακες αφήνοντας πολλά παρατηρητήρια ακάλυπτα κατά τις μεσημβρινές ώρες της αντιπυρικής περιόδου.

  • Προμήθεια εξοπλισμού & Μέσων Ατομικής Προστασίας:

Παρ’ όλο που οι Εθ. Ομάδες του ΣΠΑΥ, απέστειλαν εγκαίρως τις ελλείψεις τους σε υλικό μαζί με τις προδιαγραφές τους, ο  ΣΠΑΥ προμηθεύτηκε κάποιες ελάχιστες ποσότητες κατώτατης ποιότητας υλικών, απολύτως ακατάλληλων για δασοπυρόσβεση. Ως δε προς τα Μ.Α.Π. των εθελοντών ο ΣΠΑΥ δεν προμηθεύτηκε αντίστοιχο εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι Ε.Ο. να επιχειρούν διαρκώς στα όρια του κινδύνου.

  • Μπάρες και λουκέτα στις προσβάσεις των δασικών δρόμων:

Αρκετές μπάρες και λουκέτα έχουν καταστραφεί ή κλαπεί, με αποτέλεσμα στους ήδη προβληματικούς και ασυντήρητους δασικούς δρόμους να εισέρχονται αυτοκίνητα ασυνείδητων οδηγών, που μετατρέπουν τους δρόμους σε παγίδες θανάτου σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Leave a Comment