ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ «ΞΕΣΠΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Μαζική συμμετοχή στην αναδάσωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014 στο Παλάτι-Άγιος Θωμάς που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κρωπίας, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και ο ΣΚΑΙ Τηλεόραση-Ραδιόφωνο

Ήταν ένα ξέσπασμα συμμετοχής της κοινωνίας πολιτών στο Κορωπί από δεκάδες συλλόγους, εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, σχολεία, νέους και οικογένειες που ανηφόρισαν στη θέση «Παλάτι» του Δήμου Κρωπίας για να ενισχύσουν τη δασική βλάστηση που αργά αλλά σταθερά αναπτύσσεται. Πάνω από 1000 άτομα συμμετείχαν με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ώρες να έχει τελειώσει η δενδροφύτευση. Περίπου 2000 χιλιάδες δέντρα φυτεύτηκαν.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία και συμμετοχή, του προσκοπικού κινήματος στο Κορωπί (2ο Σύστημα Προσκόπων Κορωπίου, Σώμα Ελληνίδων Οδηγών Κορωπίου), μαθητών των δημοσίων σχολείων του Κορωπίου (ανάμεσα στα οποία ήταν και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Γείτονα), των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας (Κουβαρά, Βάρης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας, εθελοντικό σώμα Πυροσβεστών και πληρώματα της Π.Υ. Κρωπίας & Λαυρεωτικής), του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος-ανατολικού τομέα, του Κυνηγετικού συλλόγου Κορωπίου, του Επιμορφωτικού συλλόγου Κορωπίου «Αριστοτέλης», του συλλόγου Ποντίων Κορωπίου « ο Εύξεινος Πόντος», του Εξωραϊστικού Περιβαλλοντικού συλλόγου Αγίας Μαρίνας, του Γυμναστικού Συλλόγου Κορωπίου, του Πανηπειρωτικού συλλόγου Μεσογείων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (ΑΣΚ) και του Αγροτικού συλλόγου «Κεκρωπία».
Επίσης παρευρέθηκαν, εκπρόσωπος του ΝΑΟ Κέκρωψ, μέλη του ΔΣ του ΑΟΚ, εκπρόσωποι του εξωραϊστικού συλλόγου «Αγία Παρασκευή» Καρελλά, του Συνδέσμου Οικιστών «Αμπελώνα» Αγίας Μαρίνας, του εξωραϊστικού συλλόγου Πευκώνα, του Ομίλου Αντισφαίρισης Κορωπίου. Από τους Διαλεκτικούς Ομίλους Κορωπίου παρέστησαν οι κ.Μαίρη Κοτζιά και κα Αγγ.Λειβαδίτου και από τον ΕΔΑΣΑ, ο κ.Βογιατζής. Στην αναδάσωση συμμετείχε και ο δημοσιογράφος, Σπύρος Λάμπρου.

Το ΝΠΔΔ Σφηττός Δήμου Κρωπίας εκπροσώπησε η πρόεδρος του και δημοτική σύμβουλος Αδαμαντία Μάλλιου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου ο Διοικητής, ταξίαρχος, Αθανάσιος Τζοίτης και ο υποδιοικητής, Δημήτριος Καλιανιώτης.

Αρκετοί ήταν και οι πολίτες που ήρθαν από την Αθήνα. Μεταξύ των εθελοντών αναδασωτών εντύπωση προκάλεσε η φροντίδα που επέδειξε ένας παππούς (κ. Ιωάννης Δαμαλός) με τον μικρό εγγονό του- που ήρθαν από το Μπραχάμι (Άγιος Δημήτριος)- για τα φυτά που ήδη είχαν φυτευτεί. Διαμόρφωνε τους λάκκους συγκράτησης των νερών και διόρθωνε μερικές ατέλειες στη φύτευση που είχαν γίνει αρκετή ώρα μετά το τέλος της αναδάσωσης. Τα εύσημα στο κ. Δαμαλό απένειμε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Θοδωρής Γρίβας.

Πολύ σημαντικές υπηρεσίες προσέφεραν έμπειροι αγρότες και κυνηγοί του Κορωπίου καθώς και υπάλληλοι Δήμου Κρωπίας και εθελοντές των ομάδων δασοπροστασίας των Δήμων του ΣΠΑΥ για τη σωστή μεθοδολογία της δενδροφύτευσης.

Επικεφαλής της αναδάσωσης ήταν ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης και ο πρόεδρος ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με αιρετά και υπαλληλικά στελέχη τους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και στελέχη ΣΠΑΥ και Δήμου Κρωπίας. Τον ΣΚΑΙ εκπροσώπησε ο κ. Ιωάννης Σπανολιός.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης δήλωσε : «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τη νεολαία όχι μόνο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυσή του. Η οργανωμένη προσέλευση των ομάδων εθελοντών και συλλόγων είναι αποτέλεσμα και της δράσης που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα από το 2011 και μετά από τον Δήμο Κρωπίας και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση που έχει επιτευχθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ως απάντηση στην κρίση. Θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τους χορηγούς που συνέβαλλαν σε αυτή τη μεγάλη αναδασωτική προσπάθεια».

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα δήλωσε: «Δίνουμε το μήνυμα ότι τα ζητήματα που αφορούν το πράσινο και τον Υμηττό, είναι ζητήματα που αφορούν στα παιδιά μας. Η αφύπνιση και η ενεργοποίηση όλων μας αποσκοπεί στη διατήρηση του τελευταίου πνεύμονα οξυγόνου στην Αττική. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας στα παιδιά μας, στους αυριανούς πολίτες αλλά και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου»

Ο Δήμος Κρωπίας διέθεσε, προσωπικό από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τα συνεργεία του, την Πολιτική Προστασία και την εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας «πρώτης προσβολής» καθώς και 8 οχήματα δημοτικής συγκοινωνίας, συνεργείων και πολιτικής προστασίας. Τον συντονισμό των ομάδων και της προετοιμασίας της αναδάσωσης είχε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Θοδωρής Γρίβας μαζί με το δημοτικό σύμβουλο μέλος της Ε.Ε του ΣΠΑΥ Βασίλειο Γούλα, τον γεωπόνο του Δήμου κ.Γεώργιο Χατζηπέτρο καθώς και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Μανώλη Γρινιεζάκη. Την κινητοποίηση στο χώρο της εκπαίδευσης και του αθλητισμού είχαν ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Ντούνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πολίτης και η δημοτική σύμβουλος καΕλένη Αδάμ. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Αθανάσιος Πουλάκης, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου και ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Γκίκας.

Χορηγοί της αναδάσωσης από τους συνδιοργανωτές Σ.Π.Α.Υ-ΣΚΑΙ, ήταν η εταιρία τηλεπικοινωνιών Cyta , η Χαλβαδοποιία Μαραθώνος (Οικογένεια Χατζηγαβριήλ), το τσάι lipton.
Από τον Δήμο Κρωπίας προσφέρθηκαν, νερό, ποτήρια, ζάχαρη ενώ τα σφολιατοειδή ήταν χορηγία των Προϊόντων Ζύμης της Οικογένειας Γεωργίου Νικόλου (1960). Επίσης, εθελοντές εργαζόμενοι και στελέχη ιδιωτικής φαρμακευτικής βιομηχανίας του Κορωπίου συνέδραμαν με προσφορά δύο μεγάλων βραστήρων, λουκουμιών καθώς και στην προετοιμασία βραστού νερού, στη διανομή αφεψημάτων και νερού στους πολίτες.

Επικοινωνιακή στήριξη παρείχε το Γραφείο Τύπου Δήμου Κρωπίας και του ΣΠΑΥ ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Πηγή: Facebook – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Leave a Comment