Έκτακτο Δελτίο ΓΓΠΠ για την επιδείνωση του καιρού από απόψε μέχρι και την Πέμπτη 8/11/2012

Αθήνα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ώρα 16.30

 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από σήμερα, αργά το απόγευμα και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά

*   τις βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους, στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές,

*   τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους, που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ και αύριο Πέμπτη 8-11-12, τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ,

*   τη σταδιακή, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και

*   τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, σε ορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο 1.700 μέτρα).

Συγκεκριμένα,

Σήμερα Τετάρτη 7/11/12, αργά το απόγευμα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, βαθμιαία στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις Κυκλάδες.

Αύριο Πέμπτη 8/11/12, από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, βαθμιαία όμως και από τα βόρεια, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα:

·                     Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

·                     Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

·                     Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

·                     Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

·                     Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

·                     Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

·                     Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Πηγή: ΓΓΠΠ

Leave a Comment