ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Αθήνα, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, ώρα 13.40

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού από σήμερα το βράδυ και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες και τους ενισχυμένους νότιους ανέμους, που θα φτάσουν (σήμερα στο Ιόνιο και αύριο στα υπόλοιπα πελάγη) στα 8 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα 9 μποφόρ. Οι βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν από αύριο ανατολικότερα ενώ εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται αύριο το απόγευμα στα δυτικά και από την Παρασκευή στις υπόλοιπες περιοχές. Συγκεκριμένα:

*   Σήμερα Τετάρτη 28/11, από το βράδυ, προβλέπεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στα βόρεια), την Ήπειρο και από αργά τη νύχτα στη Δυτική Στερεά.

*   Αύριο Πέμπτη 29/11 τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, από το απόγευμα την Δυτική Μακεδονία, την Θράκη, τη Νότια Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανόν την Ανατολική Πελοπόννησο, την Αττική, τη Νότια Εύβοια και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πρόσκαιρη ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός το απόγευμα της Πέμπτης (29/11) στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (30/11) και στις υπόλοιπες περιοχές.

*   Κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα:

*   Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

*   Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

*   Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

*   Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

*   Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

*   Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

Πηγή: ΓΓΠΠ

Leave a Comment