Οι εθελοντές ……σήμερα.

Από δημοσίευση στο VIMA ON LINE
«Εθελοντής, αρσενικό, εθελόντρια θηλυκό. κάποιος που προσφέρει τις υπηρεσίες του, συνήθως για κάποιο κοινωφελή σκοπό» γράφει η εγκυκλοπαίδεια.
Ο ορισμός είναι σωστός αλλά όχι πλήρης. Συμπληρώνω εθελοντής αρσενικό, εθελόντρια θηλυκό. κάποιος που προσφέρει τις υπηρεσίες του, συνήθως για κάποιο κοινωφελή σκοπό, δωρεάν, χωρίς αντάλλαγμα κάποιας μορφής.
Κι αυτή είναι η ουσία… δωρεάν, χωρίς αντάλλαγμα. Είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που η σημερινή «ημέρα εθελοντισμού» 5η Δεκεμβρίου, ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου που κάθε ημέρα γιορτάζεται και κάτι.
Στη χώρα μας ο εθελοντισμός είναι συνυφασμένος με τα δύσκολα. Με πολέμους, καταστροφές, επιδημίες, κλπ με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες που οι οργανωτές, με την κατάλληλη προπαγάνδα κατάφεραν και δραστηριοποίησαν πολλές χιλιάδες εθελοντές που συντέλεσαν τα μέγιστα στην επιτυχία των αγώνων.
Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας που έχει σαν απόρροια και οξύτατη κοινωνική κρίση, έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολλούς εθελοντές κάθε μορφής και είδους που δραστηριοποιούνται μέσω της Εκκλησιάς, φορέων και οργανώσεων, προσπαθώντας να ανακουφίσουν πάσχοντες και αναξιοπαθούντες.Στα δύσκολα. Πολύ δύσκολα για πάρα πολλούς από τους συνανθρώπους μας.
Δεν παρατηρούμε όμως την ίδια ζέση για προσφορά σε ένα άλλο είδος εθελοντών. Τους εθελοντές για την προστασία του περιβάλλοντος, τους εθελοντές δασοπροστασίας. Ίσως γιατί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα δύσκολα είναι σήμερα, γιατί αν καταστραφεί το δάσος και το περιβάλλον δεν θα έχει αύριο.
Ο εθελοντισμός στη δασοπροστασία και πυρόσβεση βεβαίως είναι μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια, γιατί απαιτεί διαρκή εκπαίδευση και παρουσία σχεδόν, όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο το δάσος που χρειάζεται προστασία τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί οι εθελοντές μας είναι παρόντες και στις πλημμύρες και στα χιόνια και τους σεισμούς και σε κάθε είδους φυσική καταστροφή.
Είναι ίσως γιατί δεν προστρέχουν στο καθήκον με το καλό τους το κουστούμι ή την λαμπερή και ανάλαφρη φορεσιά των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με τη τραχιά στολή, με όλο τον εξοπλισμό που συχνά είναι γεμάτη στην καπνιά και τη λάσπη.
Είναι ίσως γιατί εδώ δεν έχουμε φωτογραφίες και χαμόγελα, αλλά σκληρή μάχη με τις φλόγες, βρωμιά με τις αποστραγγίσεις και αγωνία για τους εγκλωβισμένους στους σεισμούς.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εθελοντές μας είναι αποτελεσματικοί, γιατί δεν είναι μόνο τα νούμερα, είναι και τα συγχαρητήρια των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ευχαριστίες των ανθρώπων που σώσαμε το σπίτι τους και την περιουσία τους και η προσωπική μας ικανοποίηση ότι κάναμε το καθήκον μας.
Μας χαρακτηρίζουν άξιους και ικανούς, εμείς όμως παραπονιόμαστε ότι είμαστε λίγοι.
Θα θέλαμε να σηκώσουμε τις νέες και τους νέους από τα καναπέ και τον υπολογιστή, να μας διαθέσουν χρόνο από τις άλλες τους δραστηριότητες και να μπουν στο δάσος μαζί μας. Να μάθουν την αξία του δάσους και του περιβάλλοντος και τους τρόπους προστασίας τους.
Αλλά…. Ημέρα γιορτής η σημερινή.
Ας γιορτάσουμε με τους εθελοντές….. σήμερα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Εθελοντής Δασοπροστασίας

Leave a Comment