Πυρκαγιά εν υπαίθρω Άνω Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Το Σάββατο 04/06/2022 περί ώρα 13:30, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε υπαίθρια έκταση, πλησίον της οδού Ανθέων στην Άνω Γλυφάδα κοντά σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή έκαψε χαμηλή βλάστηση και μέρος φυσικού αναδασωμένου τμήματος Χαλεπιού Πεύκης προχωρώντας προς την περιοχή Αιξωνή. ‘Άμεσα το Π.Σ. κινητοποίησε έξι (6) οχήματα μεταξύ αυτών και το ΒΑΡΗ-1 με διμελές πλήρωμα. 

  Λόγω της επικινδυνότητας του συμβάντος εντός 20 λεπτών στελεχώθηκαν τα οχήματα με κωδικό κλήσης ΒΑΡΗ-2 και ΒΑΡΗ-3 με 4μελές πληρώμα έκαστο. Το όχημα ΒΑΡΗ-2 υπέστη βλάβη κατά την μετάβαση του στο συμβάν και επέστρεψε στο χώρο του κλιμακίου. Στην ήδη εξελιγμένη πυρκαγιά όπου με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώθηκε στο Πανόραμα Βούλας, μετέβη το όχημα ΒΑΡΗ-3 και οι εθελοντές του οχήματος ΒΑΡΗ-2 μετέβησαν με ίδια μέσα (ΙΧ) προς ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.  Άμεσα ενημερώθηκαν όλοι οι εθελοντές της ομάδας να συγκεντρωθούν στο κλιμάκιο ώστε να οργανωθούν και να λάβουν σαφείς οδηγίες για το που πρέπει να μεταβούν και τι αρμοδιότητες πρέπει να αναλάβουν.  Στο χώρο του κλιμακίου παρέμειναν εννέα (9) εθελοντές, οι οποίοι και ανέλαβαν το τηλεφωνικό κέντρο, τις ασύρματες επικοινωνίες, την προώθηση υλικών και πόσιμου νερού προς υποστήριξη των εθελοντών που ενεργούσαν, καθώς επίσης και την στελέχωση για τις αλλαγές πληρωμάτων των οχημάτων. 

  Τις απογευματινές ώρες, τα οχήματα που ενεργούσαν από την ομάδα μας έλαβαν εντολή να μεταβούν προς τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και έπειτα στο Κτήμα Μαρτίδη ώστε να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά προς τον οικισμό του Χερώματος Βάρης. Πράγμα το οποίο και επετεύχθη με αποτέλεσμα να μην εξαπλωθεί περεταίρω και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τις βραδινές ώρες όπου και οριοθετήθηκε η πυρκαγιά, το όχημα ΒΑΡΗ-3 με πενταμελές πλήρωμα παρέμεινε στο Χέρωμα Βάρης, ενώ το όχημα ΒΑΡΗ-1 με τριμελές πλήρωμα παρέμεινε εν ενεργεία στο κλιμάκιο μας. Συνολικά από την ομάδα μας συνέδραμαν εικοσιένα (21) εθελοντές, στους οποίους και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια υπόσχεση ότι εντός του μήνα θα κάνουμε ότι περνά από χέρι μας ώστε να βρεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας που τους καταστράφηκαν ή δεν τους έχουν ήδη χορηγηθεί.

  Η πυρκαγιά έκαψε δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου του Υμηττού σε μια τεράστια έκταση. Στο συμβάν κλήθηκαν ενισχύσεις απ’ όλη την Ελλάδα, εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρα οχήματα όμορων Δήμων, καθώς και απ’ τις περισσότερες εθελοντικές ομάδες του νόμου Αττικής, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση συνδρομή τους και άριστη συνεργασία που είχαμε. Παρακάτω αναφέρονται οι Εθελοντικές Ομάδες.

Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα 

Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης 

Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου

Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου

Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης 

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Γλυφάδας  

Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Παπάγου – Χολαργού 

Ζητούμε συγνώμη προκαταβολικά για όσες ομάδες ξεχνάμε να αναφέρουμε. 

  Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης, η οποία από τα πρώτα λεπτά της έναρξης της πυρκαγιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, με σκοπό την άμεση συνδρομή μας με υδροφόρα οχήματα από τις ενταγμένες Εθελοντικές Ομάδες. Αξιοσημείωτη είναι δε, η μετάβαση Δ τύπου οχημάτων από το Κρυονέρι, τις Αφίδνες, τον Άγιο Στέφανο και τη Ροδόπολη. Είμαστε ευγνώμονες για την συνεργασία.

  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τους κατοίκους του Χερώματος Βάρης και του Πανοράματος Βούλας, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό μας και από το υστέρημα τους μας πρόσφεραν φαγητά, νερά, αναψυκτικά μέχρι και παγωτά, καθώς επίσης το Κτήμα Μαρτίδη για την συνεισφορά σε φαγητά, γλυκά και αναψυκτικά, το τοπικό κατάστημα Burgerman που παρέδωσε συνολικά 10 μερίδες φαγητό αφιλοκερδώς στους εθελοντές μας την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς που ενεργούσαν και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την παροχή γευμάτων.

  Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα πληρώματα των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και ιδιαιτέρως του οικείου πυροσβεστικού σταθμού 8ου Π.Σ.Α. για την άριστη συνεργασία, καθώς επίσης την πολιτική προστασία του Δήμου και τον ΣΠΑΥ.

 

Για την Πενταμελή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

[ngg src=”galleries” ids=”31″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″][googlepdf url=”https://dasoprostasiavaris.gr/wp-content/uploads/2022/06/ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-15-06-2022.pdf” ]

Leave a Comment