04/04/2013 Άσκηση φυσικής καταστροφής «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013»


Άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών σεισμού, με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013», πραγματοποιήθηκε από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, παρουσία του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Σωτήριου Γεωργακόπουλου, τις απογευματινές ώρες της 4ης Απριλίου, στην περιοχή Κόρμπι Βάρης Αττικής.

Στόχος της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού με τους συναρμόδιους φορείς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, η επικαιροποίηση και η σύνταξη ειδικών σχεδίων εκτάκτων αναγκών, η δοκιμασία και ο έλεγχος αξιοπιστίας των επικοινωνιών ,της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι, η εφαρμογή του συστήματος διαλογής, φροντίδας και μεταφοράς τραυματιών, ο εντοπισμός λαθών, αδυναμιών και παραλείψεων στο σχεδιασμό, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εξάλειψή τους.Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, στην Αττική, με αποτέλεσμα την κατάρρευση κτιρίων, την πρόκληση πυρκαγιών και τον εγκλωβισμό πολιτών, στην περιοχή της Βάρης.

Στη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν πυροσβεστικοί υπάλληλοι και μέσα από τον 1ο,8ο Π.Σ. Αθηνών, τον 1ο,2ο και 4ο Π.Σ. Πειραιά, τις Π.Υ. Κορωπίου, Μαρκοπούλου, την 1η ΕΜΑΚ, το Πυροσβεστικό Συνεργείο, ενώ κινητοποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε στην πληγείσα περιοχή το Κ.Ε.Κ. (Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο) «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης, έλαβαν μέρος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η ΕΛ.ΑΣ., ο Ο.Α.Σ.Π., το ΕΚΑΒ, , η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασία της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καθώς και μέλη της Εθελοντικής ομάδας του Δήμου Βάρης.

Την άσκηση παρακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γεώργιος Φουντάς, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Καβέτσος, ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος Αθανάσιος Ρούμπος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Χαράλαμπος Αφάλης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Λαθύρης, ο Προϊστάμενος Α΄ Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του ΑΠ.Σ., οι Διοικητές Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής κ Δυτικής Αττικής, της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., Αξιωματικοί και προσωπικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, εθελοντικές ομάδες, καθώς και οι σπουδαστές του 4ου έτους της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Πηγή: http://www.fireservice.gr

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Και Πυρασφάλειας Βάρης συμμετείχε ενεργά στην άσκηση φυσικής καταστροφής «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2013» διαθέτοντας στο Πυροσβεστικό Σώμα για τις ανάγκες τις άσκησης :
– Το πυροσβεστικό όχημα ΒΑΡΗ 2 (Δ’ Τύπου) με 4 μελές πλήρωμα
– Πεζοπόρο τμήμα 5 εθελοντών (Δημιουργόντας με αυτόν τον τρόπο 2 ομάδες επιχείρησης)
– 6 Θύματα

 

Leave a Comment