Επιδείνωση καιρού με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πιθανή χαλαζόπτωση

Αθήνα, Τρίτη 11 Ιουνίου, ώρα 13.10

 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τις απογευματινές ώρες σήμερα Τρίτη 11/6 και μέχρι και την Πέμπτη 13/6, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές, καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν κυρίως στα ηπειρωτικά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς και την πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

·         Σήμερα Τρίτη 11/6, και αύριο Τετάρτη 12/6 ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται κατά περιόδους στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Στην Αττική ειδικότερα, οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σήμερα και αύριο, κυρίως τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, είναι πιθανό να είναι ισχυρές.

·         Την Πέμπτη 13/6 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν, από τις βραδινές ώρες, στις ανατολικές και νότιες περιοχές και βαθμιαία θα εξασθενίσουν.

 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδων και πιθανής χαλαζόπτωσης). Ειδικότερα:

·                Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

·                Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

·                Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

·                Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

·                Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να πληροφορήσουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

·                Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

·                Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

Πηγή: ΓΓΠΠ

Leave a Comment