ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Σε συνέχεια του Εκτάκτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Κυριακή 5-2-2012             η ΕΜΥ επισημαίνει τα εξής :

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ EΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ 

Αθήνα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 14.30 μμ

Α. Σήμερα Τρίτη 7-2-2012

1. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής χώρας που κατά τόπους θα είναι πυκνές.

2. Οι Βοριάδες στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 9 και πιθανόν τοπικά  10 μποφορ.

Β. Την Τετάρτη 8-2-2012

1. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σε πεδινές περιοχές και κατά τόπους στη Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Ευβοία θα είναι πυκνές.

2. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 και τοπικά στα Βόρεια πιθανώς τα 10 μποφορ με εξασθένηση από τη νύχτα.

3. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα Ανατολικά και Βόρεια.

 

Γ.Από την Πέμπτη 9-2-2012 και μετά οι χιονοπτώσεις, αν και γενικά ασθενείς, θα συνεχιστούν στα ορεινά της Ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα Κεντρικά και Βόρεια περίπου μέχρι το Σάββατο.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα Ηπειρωτικά.

 

Δ. Ειδικότερα για την Αττική την Τετάρτη 8-2-2012 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς στα Βόρεια προάστια. Σταδιακά την Πέμπτη 9-2-2012 οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν.

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

•1.       Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

  1. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
  2. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
  3. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

•5.       Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

•6.       Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

•7.       Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους,  αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

•8.       Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

•9.       Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό

ΠΗΓΗ:  ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp

 

Leave a Comment